A A A

Adaptarea Curții de Apel Comrat la nevoile oamenilor

26 Iunie 2024 | 16

Olesea Topal: „Dizabilitatea locomotorie nu este o sentință, care să ne țină în casă. Sunt necesare condiții, pentru a fi independenți în acțiuni”

De șase ani, Olesea Topal trece în fiecare dimineață pragul Curții de Apel Comrat, unde activează în calitate de specialistă principală în Secția interpreți și traducători. „În anul 2018, când am venit la Curtea de Apel Comrat, prima dificultate pe care am întâmpinat-o a fost pragul înalt de la intrarea principală. Fiind cu o dizabilitate locomotorie de la naștere, când am fost diagnosticată cu paralizie cerebrală infantilă, îmi era dificil să pășesc peste acel prag, fără să mă dezechilibrez și fără ajutor”, povestește Olesea Topal.

Administrația instanței a reacționat și, în toamna anului 2018, au fost făcuți primii pași pentru asigurarea accesului în instanță a tuturor persoanelor: a fost reconstruită intrarea în hol, astfel încât să fie accesibilă pentru persoanele cu mobilitate redusă, construită o rampă de acces în clădire, conform standardelor, adaptat Centrul de informare, iar scările din interiorul clădirii –transformate în rampă.

Facilitarea accesului la locul de muncă trebuie să fie o prioritate

Olesea recunoaște că este o norocoasă. La Curtea de Apel Comrat a dat de colegi binevoitori și înțelegători, care o ajută ori de câte ori are nevoie, doar atunci când nu poate singură. În timp ce povestea despre acomodare la locul de muncă, și-a amintit de o situație în urma căreia a fost soluționată problema cu biroul în care se afla, situat la etajul doi, în timp ce toate ședințele de judecată se desfășurau în sălile de la parter.

„Într-o dimineață, urcam scările pentru a ajunge la birou. În fața mea era ex-președintele interimar ai instanței. I-am zis:
- Știți, vreau și eu să pot așa ca dumneavoastră, dar nu reușesc.

  • Ce nu reușești?
  • Nu pot păși peste două trepte, trebuie să mă opresc la fiecare treaptă cu ambele picioare, pentru echilibru.

Atunci, ex-președintele interimar ai instanței a sesizat dificultatea pe care o am în fiecare zi și a găsit o soluție. Biroul meu a fost mutat la parter, iar pragul a fost scos. Au fost rezolvate două probleme – pentru mine, și nu doar, adică Serviciului interpreți și traducători, din care eu fac parte, a fost amenajat biroul la parter. Ulterior aici a fost scos pragul pentru un acces mai sigur”, spune Olesea.

Președintele interimar Curții de Apel Comrat, Andrei Mironov, spune că în prezent facilitarea accesului la locul de muncă, asigurarea condițiilor necesare pentru fiecare angajat/ă este o prioritate pentru instanța pe care o conduce.

Olesea Topal: „Utilizarea blocului sanitar – cea mai mare provocare la locul de muncă”

O altă dificultate pe care a trebuit să o depășească a fost blocul sanitar, care nu era adaptat la nevoile persoanelor cu mobilitate redusă. „Utilizarea blocului sanitar a fost, practic, cea mai mare provocare la locul de muncă, pentru că nu corespundea deloc necesităților mele. Din cauza problemelor locomotorii pe care le am, îmi era dificil să pășesc peste pragul de la blocul sanitar, să deschid robinetul sau să ajung la săpun și oglindă. Au mai fost mai multe situații când am stricat vesela, pentru că nu reușeam să trec peste aceste obstacole, iar să cer ajutor de fiecare dată nu doream și am încercat să caut soluții. Fiecare persoană trebuie să fie independentă în acțiuni, să beneficieze de condiții care să-i asigure libertatea continuă în acțiune”, a punctat domnișoara Olesea.

Astăzi, blocul sanitar din Curtea de Apel Comrat corespunde tuturor standardelor și poate fi utilizat cu ușurință de către persoanele cu diferite tipuri de dizabilități - locomotorii, de vedere – fără ajutorul unei persoane terțe. Mai mult, acesta este dotat și cu un buton prin care persoana poate solicita ajutor, în caz dacă are nevoie.

Sălile de judecată, adaptate la nevoile persoanelor cu diferite dizabilități

În timp ce discutam despre importanța accesului la justiție pentru toate persoanele, Olesea ne-a prezentat sălile de judecată, care au fost adaptate: una pentru accesul grupului cu mobilitate redusă, cealaltă pentru persoanele cu deficiențe de vedere și nevăzători. „Sistemele de înregistrare audio în ambele săli de judecată au fost modernizate. Canalele de cabluri din podea au fost demontate și înlocuite cu un cablu nou în zona sub tavan, pentru a asigura libera circulație a persoanelor cu dizabilități. Înălțimea pragurilor a fost redusă în spațiile accesibile justițiabililor. Este foarte important ca fiecare persoană să aibă acces fără obstacole în Curtea de Apel Comrat, în sălile de judecată, la WC, dar și la informații”, spune Olesea, în timp ce ne arată Centrul de informații, adaptat la necesitățile persoanelor cu dizabilități locomotorii, de auz sau de vedere.

Curtea de Apel Comrat, una dintre cele mai accesibile instanțe din țară

Sediul Curții de Apel Comrat este, practic, cel mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Cel puțin, așa arată auditul clădirilor instanțelor de judecată din toată țara, elaborat de Alianța INFONET, în cadrul proiectului PNUD Moldova „Consolidarea eficienței și a accesului la justiție în Moldova, implementat cu sprijinul financiar al Suediei. Potrivit acestuia, rampa de acces și blocul sanitar au fost proiectate și construite conform standardelor internaționale în construcții, astfel încât să fie accesibile pentru persoanele cu toate tipuri de dizabilități.

De asemenea, lățimea ușilor a fost modificată, pentru a asigura accesul în instanță, a persoanelor în scaun cu rotile sau a mamelor cu copii în cărucioare.

Accesul justițiabililor cu nevoi speciale este asigurat și în sălile de judecate. Și anume, a fost redusă înălțimea pragurilor către spațiile în care este permis accesul participanților la proces, ambele săli de judecată au fost adaptate.

„Realizarea măsurilor de adaptare la Curtea de Apel Comrat s-a început primăvara anului 2018 în cadrul proiectului "Implementarea cadrului internațional de excelență judecătorească în curțile de apel" (finalizat în ianuarie 2019). De la 3 martie 2022 până în prezent colaborăm în acest domeniu cu  Asociația Obștească a Copiilor și Tinerilor cu Dizabilități Funcționale "Stoicii", în baza acordului de parteneriat. Valoarea investițiilor destinate adaptării clădirii a constituit 145680 lei, acestea, în mare parte, fiind fonduri bugetare. Din valoarea investițiilor menționată un suport financiar în mărime de 16480 lei a fost acordat de Asociația Obștească a Copiilor și Tinerilor cu Dizabilități Funcționale "Stoicii". Urmează de menționat faptul că cel mai mare suport oferit de AO ”Stoicii” constituie în identificarea unui arhitect în domeniul accesibilității și a experților cheie, afirmă Valentina Diacenco, șef al secretariatului Curții de Apel Comrat.

Clădirea este adaptată nevoilor oamenilor în proporție de 96 la sută. Mai sunt măsuri care trebuie întreprinse pentru ca instanța să fie accesibilă sută la sută:

- asigurarea disponibilității constante a serviciilor de interpretare în limbajul mimico-gestual, atât fizic, cât și prin aplicații online, pentru a facilita participarea persoanelor cu deficiențe de auz la toate etapele procesului judiciar;

- în curtea instanței este amenajat locul de parcare destinat vehiculelor conduse de persoane cu dizabilități sau celor care le transportă, însă acesta trebuie însoțit de simbolul unei persoane în scaun cu rotile.

- aplicarea marcajului tactil și instalarea benzilor de direcționare trebuie să fie efectuată și întreținută regulat pentru a ghida eficient persoanele cu deficiențe de vedere în incinta instanței;

- modernizarea echipamentelor tehnologice: de exemplu, echipamente care ar permite participanților la proces cu deficiențe de vedere să se familiarizeze cu  materialele dosarului;

- instruirea personalului instanței - organizarea sesiunilor de formare pentru întregul personal al instanței pentru a sensibiliza și a educa cu privire la nevoile persoanelor cu dizabilități și pentru a asigura un comportament adecvat.

Adaptarea Curții de Apel Comrat la nevoile oamenilor, un proces continuu

Anul trecut, au fost realizate mai multe acțiuni de îmbunătățire a accesului în instanța de apel din Comrat. De exemplu, formularele standard de cerere, informațiile de interes public și lista ședințelor de judecată au fost tipărite cu caractere mari (24-28 pt.). Au fost aplicate marcaje pentru persoanele cu deficiențe de vedere și în limbaj Braille și instalate plăcuțe informative tactile, contrastante. În zona Centrului de informare au fost instalate panouri informative noi și ceasuri adaptate cu cifre mari (9 cm).

De asemenea, la începutul acestui an, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost testat serviciul de interpretare în limbajul mimico-gestual, prin aplicația Zoom, cu posibilitatea de implementare în cadrul ședințelor de judecată. Se preconizează disponibilitatea acestui serviciu prin intermediul aplicației TrueConf.

„Nu sunt suficiente doar condiții adecvate, trebuie schimbată percepția societății față de persoanele cu dizabilități”

Totuși, cea mai mare provocare pentru persoanele cu dizabilități este percepția societății, spune Olesea. „Poți să modifici legislația, să elaborezi diferite programe care să asigure accesul tuturor la informații, poți să faci acomodarea rezonabilă la clădiri, dar este foarte dificil să schimbi gândirea fiecăruia. Oamenii trebuie să înțeleagă că dizabilitatea, mai ales locomotorie, nu este o sentință, care să ne țină în casă. Noi suntem la fel de importanți ca și toți oamenii, avem aceleași drepturi și trebuie să beneficiem de aceleași oportunități. Accesul egal la justiție, servicii, informații este vital pentru orice om, dar mai ales pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilități”, susține Olesea Topal.

 

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și a accesului la justiție în Moldova, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Suediei.