A A A

Ziua Ușilor Deschise la Curtea de Apel Comrat 2019

06 Noiembrie 2019 | 28

 

Ziua Ușilor Deschise la Curtea de Apel Comrat. Peste 200 de elevi și studenți au aflat despre funcționarea sistemului judecătoresc din Moldova

Timp de patru zile, în data de 24, 25, 28 și 29 octombrie 2019, ușile Curții de Apel Comrat au fost deschise pentru elevii și studenții din oraș. Peste 200 de tineri au avut ocazia să afle cum funcționează sistemul judiciar din Republica Moldova și să asiste la ședințe de judecată.

Participanților le-au fost explicate atât ierarhia instanțelor, cât și etapele unui proces judiciar, de la depunerea unei cereri de chemare în judecată și până la emiterea unei hotărâri. Tinerii au fost interesați de activitatea instanțelor, dorind să afle care sunt condițiile de angajare în sistemul judecătoresc.

Reprezentanții Programului USAID pentru Justiție Transparentă au sprijinit inițiativa Curții de Apel Comrat. În data de 25 octombrie, cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, reprezentantul Programului le-a vorbit tinerilor despre noile funcționalități ale Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) și despre posibilitatea interconectării acestuia cu numeroase sisteme guvernamentale. Totodată, acesta a explicat cum noile funcționalități au ușurat activitatea angajaților instanței, îmbunătățind, în același timp, și calitatea serviciilor judiciare.

Noua versiune a PIGD a fost dezvoltată cu suportul Programului USAID pentru Justiție Transparentă, fiind implementată deja în toate cele 20 de instanțe din țară. Tot cu asistența Programului a fost modernizată și pagina web a Curții de Apel Comrat. În acest fel, pagina web a devenit mai ușor de utilizat.

Suplimentar, agenda evenimentului ”Zilelor Ușilor Deschise” a inclus un forum de discuții dedicat drepturilor familiale. Acesta a fost organizat la data de 28 octombrie 2019. În cadrul forumului, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului și ai Clinicii juridice din Comrat au vorbit despre principalele prevederi legale în domeniul protecției drepturilor omului. Astfel, tinerii au aflat care le sunt drepturile și unde se pot adresa în cazul în care acestea le sunt încălcate.

Curtea de Apel Comrat va continua organizarea evenimentelor și campaniilor publice, orientate spre consolidarea dialogului cu cetățenii și promovarea educației juridice în rândul acestora.   

 

Subdiviziunile responsabile pentru organizarea și desfășurarea evenimentului:

  • Secretariatul Curții de Apel Comrat;
  • Secția generalizare, sistematizare şi monitorizare a practicii

judiciare şi relație cu publicul –/tel.: 0(298) 2-34-46/